pomoze ?
kacper: o ciągu arytmetycznym wiadomo że a6= 8. Ile jest równa suma jedenastu poczatkowych wyrazów tego
ciągu?
3 wrz 20:26
+-: suma wynosi 88
Przypomnij sobie jak powstał wzór na sumę ciągu arytmetycznego
3 wrz 21:43
3 wrz 21:45
Mila:
Rozpisz tak,
a1, a2, a3, a4, a5 , a6, a7, a8 , a9, a10, a11
8−5r , 8−4r , 8−3r , 8−2r, 8−r, 8 , 8+r , 8+2r, 8+3r , 8+4r , 8+5r
Jeśli dodasz wyrazy w II wierszu to otrzymasz
S=11*8=88 ( wyrazy z "r " zredukują się.)
3 wrz 22:01
pigor: ... wyraz a
6 to wyraz jednakowo odległy od wyrazów a
1 i a
11
ciągu arytmetycznego , zatem a
6=
12(a
1+a
11) , więc ze wzoru na sum
n wyrazów takiego ciągu :
S11= 12(a
1+a
11)* 11= a
6*11= 8*11=
88 − szukana
wartość sumy. ...
3 wrz 22:05
3 wrz 23:11
Piotr:
21:45
3 wrz 23:16
Eta:
3 wrz 23:16