nuini
rokoko: Wykaż, że liczba a=√9−4√5−√9+4√5 jest całkowita.
3 wrz 19:54
Maslanek: 9−4√5=(2−√5)2
9+4√5=(2+√5)2
3 wrz 19:55
Saizou : p{9−4√5]=√(2−√5)2=l2−√5l=−2+√5
√9+√5=√(2+√5)2=l2+√5l=2+√5
−2+√5−(2+√5)=−2+√5−2−√5=−4 cnw
3 wrz 19:58
ZKS:
Zauważ że w środku masz wzory skróconego mnożenia.
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
część wymierna to a2 + b2 więc 9
część niewymierna to −2ab czyli −4√5
a2 + b2 = 9
−2ab = −4√5 ⇒ ab = 2√5
Teraz podstawiając jeżeli a = 2 to b = √5 sprawdzamy
(2 − √5)2 = 4 − 4√5 + 5 = 9 − 4√5 czyli jest to prawdą
Korzystając ze wzoru √a2 = |a| zapisujemy
√(2 − √5)2 − √(2 + √5)2 = |2 − √5| − |2 + √5|
2 − √5 jest < 0 więc następuje zmiana znaku zgodnie z definicją wartości bezwzględnej
natomiast 2 + √5 jest > 0 więc zostawiamy znaki bez zmiany i opuszczamy wartość bezwzględną
−(2 − √5) − (2 + √5) = −2 + √5 −2 − √5 = −4 a −4 należy do zbioru liczb całkowitych.
3 wrz 20:04
Piotr:
teraz
rokoko nie moze juz miec watpliwosci
3 wrz 20:07
ZKS:
Jeszcze inny sposób podnosimy obydwie strony do kwadratu lecz najpierw zauważamy że
√9 − 4√5 < √9 + 4√5 ⇒ √9 − 4√5 − √9 + 4√5 < 0 więc a < 0
a = √9 − 4√5 − √9 + 4√5 / 2
a2 = 9 − 4√5 − 2√(9 − 4√5)(9 + 4√5) + 9 + 4√5
a2 = 18 − 2√81 − 80
a2 = 18 − 2
a2 = 16 ⇒ a = ±4 jednak założyliśmy na początku że a < 0 więc bierzemy tylko a = −4.
3 wrz 20:16
AS: Można też skorzystać z wzoru
| | a + c | | a − c | |
√a ± √b = √ |
| ± √ |
| gdzie c = √a2 − b |
| | 2 | | 2 | |
a = 9 , b = 80 , c =
√92 − 80 =
√1 = 1
| | 9 + 1 | | 9 − 1 | |
√9 + 4√5 = √ |
| + √ |
| = √5 + 2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 9 + 1 | | 9 − 1 | |
√9 − 4√5 = √ |
| − √ |
| = √5 − 2 |
| | 2 | | 2 | |
√9 − 4√5 −
√9 + 4√5 =
√5 − 2 − (
√5 + 2) = −4
4 wrz 11:25