oblicz
Pati: wiedząc, że x+ 1/x= √2
Oblicz:
x3 + 1/ x3=
4 maj 18:18
@Basia:
Czy to jest x+
1x czy
x+1x 

I czy to jest x
3+
1x3 czy
x3+1x3 
4 maj 18:24
Pati: x+ 1x= √2
Oblicz
x3 + 1x3
4 maj 18:31
@Basia:
założenie: x≠0
z równania (1) masz:
x
2 + 1 = x
√2
x
2 −
√2*x + 1 = 0
Δ = 2−4=−2
Δ<0
to równanie nie ma rozwiązania
nie istnieje liczba x taka, że x+
1x=
√2
sprawdź treść zadania; czy tam nie miało być "minus" zamiast "plus" ?
4 maj 18:42
Pati: plus jest
4 maj 18:48
@Basia: no to jak widać to zadanie nie ma rozwiązania
4 maj 18:53
@Basia: w zbiorze ℛ oczywiście
ma rozwiązania w zbiorze liczb zespolonych
to liceum czy studia ?
4 maj 18:54
Pati: Liceum
4 maj 18:56
@Basia: Jeżeli nie przerabialiście liczb zespolonych musisz udzielić odpowiedzi, że zadanie nie ma
rozwiązania.
4 maj 19:03
Pati: nie przerabialiśmy,
dziękuje bardzo za pomoc
4 maj 19:04
Bogdan:
Myślę, że chodzi tu o takie rozwiązanie:
| | 1 | | 1 | |
Wiedząc, że x + |
| = √2 obliczyć x3 + |
| |
| | x | | x3 | |
| | 1 | |
x + |
| = √2 podnosimy obustronnie najpierw do drugiej potęgi, potem do trzeciej potęgi. |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + |
| )2 = 2 ⇒ x2 + 2 + |
| = 2 ⇒ x2 + |
| = 0 ⇒ |
| | x | | x2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x + |
| )3 = 2√2 ⇒ x3 + 3*x2* |
| + 3*x* |
| + |
| = 2√2 |
| | x | | x | | x2 | | x3 | |
| | 1 | | 1 | |
x3 + 3*0* |
| + 3*x*0 + |
| = 2√2 |
| | x | | x3 | |
4 maj 19:26
Pati: Oj... ślicznie dziękuje
4 maj 19:37
4 maj 19:50
@Basia: | | 1 | |
Tzn. kiedy |
| = 0  |
| | x2 | |
4 maj 19:51
Bogdan:
| | 1 | |
Witaj Basiu, faktycznie, |
| ≠ 0 |
| | x2 | |
4 maj 19:52
Pati: to jak to ma być ?
4 maj 20:00
@Basia: Tak jak napisałam. To zadanie nie ma rozwiązania.
4 maj 20:03
Bogdan:
Poprawiam.
| | 1 | |
x + |
| = √2 podnosimy obustronnie do trzeciej potęgi. |
| | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3 + 3x2* |
| + 3x* |
| + |
| = 2√2 |
| | x | | x2 | | x3 | |
| | 3 | | 1 | |
x3 + 3x + |
| + |
| = 2√2 |
| | x | | x3 | |
| | 1 | | 1 | |
x3 + 3(x + |
| ) + |
| = 2√2 |
| | x | | x3 | |
Lepiej teraz Basiu?
4 maj 20:04
Bogdan:
| | 1 | |
Tu nie chodziło o równanie, a o doprowadzenie do wyniku wyrażenia x3 + |
| |
| | x3 | |
| | 1 | |
Przy okazji przepraszam za błędny zapis |
| = 0. Chyba mam chwilowy przesyt |
| | x2 | |
w rozwiązywaniu zadań, skoro uszła mi uwadze oczywista oczywistość. Dziękuje
Basiu za zwrócenie uwagi na mój bzdurny zapis.
4 maj 20:34
@Basia: Rozwiązanie jest piękne. I takie powinno być.
Ale zadanie jest pozbawione sensu.
Nie istnieje bowiem takie x, którego x+1x = √2
ani takie x, dla którego x3 + 1x3 = −√2.
Zadanie powinno mieć treść:
Oblicz x3 + 1x3 wiedząc, że x+1x = a
Dobrze byłoby gdyby nauczyciele zastanowili się 5 sekund zanim coś tak bzdurnego polecą zrobić
uczniom.
4 maj 20:43
@Basia: Rozwiązanie jest piękne. I takie powinno być.
Ale zadanie jest pozbawione sensu.
Nie istnieje bowiem takie x, którego x+1x = √2
ani takie x, dla którego x3 + 1x3 = −√2.
Zadanie powinno mieć treść:
Oblicz x3 + 1x3 wiedząc, że x+1x = a
Dobrze byłoby gdyby nauczyciele zastanowili się 5 sekund zanim coś tak bzdurnego polecą zrobić
uczniom.
4 maj 20:44