całka wymierna
Kamil : Witam! jak rozebrać całkę ∫x+1dx:1+p(x−1) ,chyba metodą przez podstawianie ale za co przyjąć t
3 wrz 19:49
Krzysiek: pierwszy raz widzę określenie 'rozebrać całkę'

jeżeli Twój przykład wygląda tak:
to podstawienie:
√x−1=t
czyli: x−1=t
2
dx=2tdt
3 wrz 19:51
Kamil : rozebrać dobrze się kojarzy

jeśli można pytać dalej to jeśli mianownik będzie po
podstawieniu = 1+
√t2 to jak będzie wyglądał licznik?
3 wrz 20:12
Krzysiek: skoro x−1=t2
to: x+1=t2 +2
3 wrz 20:16
Krzysiek: i to pomnożone przez "2tdt"
3 wrz 20:17