monotonicznosć
baskasso: Zbadać monotonicznosć funkcji f(x)= (x−3)*e
1/x.
D: x∊R
e
1/x=0
x=1
(x
2−x+3)=0 Δ<0, czyli nie ma pierwiastków
Czy mój tok rozwiązywania jest dobry?
3 wrz 19:31
Bogdan:
D: x∊R \ {0}
3 wrz 19:34
Maslanek: e1≠0
Czyli y'>0 dla x≠0.
3 wrz 19:34
baskasso: yhm, czyli pochodna funkcji w całej swojej dziedzinie jest dodatnia tak?
3 wrz 19:55
Maslanek: Tak wynika
3 wrz 19:56
3 wrz 19:57
Piotr:
teraz
Maslanek szpanuje
3 wrz 19:58
Maslanek: Nauczył się to szpanuje
3 wrz 19:59
baskasso: haha, dzięks xd
3 wrz 19:59