oblicz całke
Marcinek: Jak obliczyć taką całke może ktos mi to rozpisac?
całka potrójna po V
∫∫∫(x2 − y2 + xyz)dxdydz
gdzie Y to prostopadłoscian [−1,1] * [0,2] * [0,1]
3 wrz 19:30
Krzysiek: masz granice całkowania, zamieniasz całkę potrójną na iterowaną:
∫−11 (∫02 (∫01 (x2 −y2 +xyz)dz )dy )dx
i liczysz 3 całki pojedyncze 'od środka'
3 wrz 19:37
nadia : czyli poprostu konce przedziałow traktuje jako granice calki i powoli spokojnie całkuje całe to
równanie tak?
3 wrz 19:40
Marcinek: z tego co tu Krzysiek napisał to by tak wychodziło, po prostu zamienieniam w takiej sytuacji
całke na iterowana?
3 wrz 19:41
Krzysiek: tak,zamieniasz na całkę iterowaną ponieważ znasz granice całkowania
3 wrz 19:44
Marcinek: a mogłbyś jeszcze podac mi jaki wyszedł ci wynik tego? bo nie wiem czy dobrze policzylem
3 wrz 19:49
Marcinek: mi wyszlo 0 ale to niemozliwe jest
3 wrz 19:55
Krzysiek: sam wynik to −4, tylko, że trzeba byłoby brać moduły z funkcji podcałkowej i jakoś dzielić ten
obszar na kilka obszarów aby wynik nie wyszedł ujemny...
3 wrz 20:19
Trivial: −4 to dobry wynik.
3 wrz 20:21
Trivial:
Prosty sposób. Jako, że zmienne są od siebie zupełnie niezależne, całkę potrójną możemy
policzyć mnożąc 3 'zwykłe' całki (po odpowiednim rozdzieleniu funkcji podcałkowych). Zatem...
∭
V (x
2 − y
2 + xyz) dxdydz = ∭
V x
2dxdydz − ∭
V y
2dxdydz + ∭
V xyzdxdydz
= ∫
−11x
2dx∫
02dy∫
01dz − ∫
−11dx∫
02y
2dy∫
01dz + ∫
−11xdx∫
02ydy∫
01zdz
| | x3 | | y3 | |
= [ |
| ]−11*2*1 − (1+1)*[ |
| 02*1 // ∫−11xdx = 0 (f. nieparzysta) |
| | 3 | | 3 | |
3 wrz 20:31