Całka
Maslanek: Obliczyć:
∫xe1/x
3 wrz 19:24
Trivial: Co tam jest napisane?
3 wrz 19:28
Maslanek: | | 1 | | e | |
Całka z x do potęgi e do potęgi |
| , czyli: całka z x do potęgi |
| . Oczywiście po x. |
| | x | | x | |
3 wrz 19:29
3 wrz 19:31
Trivial:
Czyli ∫xe/xdx? Tej całki chyba nie da się rozwiązać standardowymi metodami.
3 wrz 19:31
Maslanek: Ja bym to dziabnął tak:
∫x
e/x = ∫e
lnxe/x = ∫e
e/x*lnx.
t=lnx
| | eet | |
∫ee/x*lnx = ∫eetdt = |
| + C = eet−1 + C = ee*lnx−1 + C. |
| | e | |
3 wrz 19:32
Maslanek: Ale właśnie nie wiem gdzie to dx powinno stać

Bo jeśli na górze, to byłoby tak. A jeśli na dole, to lipa?
3 wrz 19:32
Trivial: dx nie może być "na górze".
3 wrz 19:33
Piotr:
policz pochodna z tego co uwazasz ze jest rozwiazaniem
3 wrz 19:33
Maslanek: Jeśli tak, to leży?
3 wrz 19:35
Maslanek: No zaraz... Pochodna z e
et=e
et*e.
Czyli całka powinna być e
et−1. Co jest nie tak?
3 wrz 19:36
Maslanek: No dobra. Więc jest nierozwiązywalna standardowymi metodami?
3 wrz 19:37
3 wrz 19:38
Piotr:
skoro
Trivial i wolfram tak twierdzi to chyba tak
3 wrz 19:39
Maslanek: No dobra...

Ale ja nie chcę x
e−1 
Chcę rozwiązanie swojej wyimaginowanej całki, całkiem z nieba
3 wrz 19:45
Piotr:
link z 19:31
3 wrz 19:49
Maslanek: Nie o to mi chodziło

.
Chodziło mi o poprawność tego małego:
∫e
et dt = e
et−1 + C.
To jest ok, nie? Pomijając całość przed.
3 wrz 19:51
3 wrz 19:53
Maslanek: Zapomniałem o takiej możliwości
3 wrz 19:55
Trivial:
Maslanek, chcesz ciekawą całkę?
3 wrz 20:08
Maslanek: Ja nie umiem całkować jeszcze dobrze

W sumie wcale nie umiem. Jak coś chapnę to usiądę i się męczę jak świnia
3 wrz 20:09
Trivial: Ale to prosta całka jest.

Trzeba tylko coś zauważyć. Mogę dać wskazówkę jakiego podstawienia
użyć.
3 wrz 20:11
Maslanek: | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫( |
| )x/2 dx |
| | px{1+x2} | | √1+x2 | |
3 wrz 20:12
Maslanek: Pasowałoby t=arcsinx
x=sint
| | dx | |
∫( |
| )x/2 = ∫dtsint |
| | √1+x2 | |
3 wrz 20:14
Trivial: Co tu zaszło. o.o
3 wrz 20:15
Maslanek: Dobra.. Zepsułem trochę
3 wrz 20:15
Krzysiek: pochodna arcsin jest trochę inna...
3 wrz 20:16
Trivial: To nie jest pierwiastek x−tego stopnia, tylko x*√1+x2.
3 wrz 20:16
Maslanek: Aha...

To arctg x jak się nie mylę
3 wrz 20:17
Maslanek: Też nie

pierwiastkowi z temu bylaby równa

Pochodnych funkcji odwrotnych do trygonometrycznych nie znam dobrze

Namacalnie można by
powiedzieć
3 wrz 20:18
Trivial: Podpowiedź numer jeden: tu nie trzeba korzystać z funkcji trygonometrycznych, ani też arcusów.
Można się łatwo obejść bez tego.
3 wrz 20:18
Maslanek: Aha

To dużo zmienia

Ta podpowiedź z 20:16 jest lepsza od reszty
3 wrz 20:22
Maslanek: Próbowałem z t=
√x2+1−1, ale brakuje jakiegoś magicznego mianownika...
3 wrz 20:29
Krzysiek: ja tam nie wiem jak łatwo Trivial zamierza to obliczyć mi się nasuwa od razy rozwiązanie przez
podstawienie Eulera które trzeba znać, więc jak ktoś dopiero się uczy całek to może być ciężko
takie podstawienie wymyślić...
3 wrz 20:32
Maslanek: Już to gdzieś (tutaj) widziałem i słyszałem

)
Pierwiastek przyrównany do czegoś. Do czego?
3 wrz 20:33
Trivial:
Euler zadziała, ale można znacznie prościej.

Pomnóż licznik i mianownik przez x oraz
zastosuj podstawienie u =
√1+x2 ⇔ u
2 = 1+x
2 ⇔ ...du = ...dx
3 wrz 20:34
ZKS:
Trivial można tak?
x = tg(t)
dx = (tg
2(t) + 1)dt
| | tg2(t) + 1 | | √tg2(t) + 1 | |
∫ |
| dt = ∫ |
| dt = |
| | tg(t)√tg2(t) + 1 | | tg(t) | |
| | sin2(t) + cos2(t) | | 1 | |
tg2(t) + 1 = |
| = |
| |
| | cos2(t) | | cos2(t) | |
| | | | 1 | |
= ∫ |
| dt = ∫ |
| dt |
| | tg(t) | | sin(t) | |
3 wrz 20:39
Maslanek: | | 1 | | x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = /// = ∫du = u = √x2+1 + C. |
| | x√x2+1 | | √x2+1 | |
u=
√x2+1
du = U{x}{
√x2+1 dx
Dobrze?
Właśnie, kiedy Krzysiek dał tego Eulera, to takie podstawienie zrobiłem, ale nie miałem tego x
w liczniku przez co wszystko umarło

A podstawienie Eulera jak wygląda?
3 wrz 20:40
Trivial:
Podstawienie Eulera jest bardzo pracochłonne i raczej nie dla początkujących.

Wygląda tak:
√1+x2 = u − x /
2
1 +
x2 = u
2 +
x2 − 2ux
| | u2−1 | | u2−1 | |
x = |
| → √1+x2 = u− |
| = ... |
| | 2u | | 2u | |
dx = ...du
Wstawia się to wszystko potem z powrotem do całki.
3 wrz 20:43
Maslanek: Aż takie pracochłonne nie jest i jakoś wybitnie hardcorowe też nie

Całkiem przyjemne do
ogarnięcia (przynajmniej na liczbach określonych).
Zarzuć jeszze jaką całeczką

Pobawim się

Tylko taką przyziemną
3 wrz 20:50
Trivial: Jeszcze tej nie rozwiązałeś.

Pytałeś czy dobrze − źle! → nie potrafimy mnożyć.
3 wrz 20:50
Trivial:
ZKS, mi tym podstawieniem wychodzi
| | cosudu | | 1 | | x | |
∫ |
| = − |
| + c = − |
| + c |
| | sin2u | | sinu | | √x2+1 | |
3 wrz 20:54
Maslanek: Jak nie potrafimy mnożyć? Czego?
3 wrz 20:55
Vizer: Witam Panie
Trivial. Co tam słychać? Mamy kampanię wrześniową, czy wakacje do
października?
3 wrz 20:58
Trivial: Wakacje pełną parą.
3 wrz 21:01
3 wrz 21:02
ZKS:
Skoro tak to musiałem gdzieś coś popsuć.
3 wrz 21:05
Trivial: Vizer, głosowałeś na kolor?
3 wrz 21:13
Maslanek: No fakt
| | x | |
∫ U{1}{x√x2+1 dx = ∫ |
| dx |
| | x2√x2+1 | |
u=
√x2+1
u
2=x
2+1
| | x | | du | | du | | du | | A | |
∫ |
| dx = ∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = ∫ ( |
| + |
| | x2√x2+1 | | x2 | | u2−1 | | (u−1)(u+1) | | u−1 | |
| | 1 | | 1 | |
///// u(A+B)+A−B =1 ⇒ A+B=0 i A−B=1 ⇒ A= |
| i B=− |
| . |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| du − ∫ |
| du = |
| (ln|u−1|−ln|u+1|) = |
| | 2(u−1) | | 2(u+1) | | 2 | |
| | 1 | |
|
| (ln|√x2+1−1|−ln|√x2+1+1|) + C. |
| | 2 | |
Teraz?
3 wrz 21:15
Trivial:
3 wrz 21:18
Vizer: Głosowałem
3 wrz 21:34