matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
rafal:
prosze o pomoc
⎧
x
2
−2y=0
⎩
y
2
−2x=0
3 wrz 18:57
Maslanek:
Pewne jest, że x,y≥0
x
2
Z (1) y=
2
x
4
Podstawiając do (2) mamy:
−2x=0 ⇒ x
4
−8x=0 ⇒ x(x
3
−8)=0 ⇒ x(x−2)(x
2
+2x+4)=0
4
A więc x=0 (wtedy y=0) lub x=2 (wtedy y=2). A więc odp. Układ równań spełniają punkty (0,0); (2,2).
3 wrz 20:02