ciag
fiszer: Jak znaleźć wzór ogólny dla ciągu określonego wzorem
3 wrz 18:38
Bogdan:
a1 = 3
a2 = 3 + 3*100
a3 = 3 + 3*100 + 3*101
a4 = 3 + 3*100 + 3*101 + 3*102
a5 = 3 + 3*100 + 3*101 + 3*102 + 3*103
itd
Co dostrzegasz?
3 wrz 18:46
Krzysiek: lub metoda ze studiów:
rozwiązania równania jednorodnego czyli: a
n+1 =a
n szukamy w postaci: a
n=q
n
czyli: q
n+1 =q
n
zatem: q=1
więc rozwiązanie równania jednorodnego to: a
n =c* (1)
n =c
rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego szukamy w postaci:
a
n =A10
n−2
| | 10 | |
wstawiając to do równania otrzymujemy,że A= |
| |
| | 3 | |
zatem rozw. równania niejednorodnego to:
| | 8 | |
z warunku początkowego; a1 =3 dostajemy, że c= |
| |
| | 3 | |
| | 8 | | 10 | | 1 | |
zatem an = |
| + |
| 10n−2 = |
| (8+10n−1 ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
3 wrz 18:50
fiszer: Okej, dzięki. Żeby nie zaśmiecać, jakie są sposoby na obliczanie sum?
Tu mam przykład
n
∑ 10n−k tzn. 10n−1+10n−2+ ... + 100
k=1
3 wrz 19:02
3 wrz 19:05
fiszer: ale ze mnie baran no tak.
3 wrz 19:11
Bogdan:
No właśnie:
an = 3 + 3(100 + 101 + 102 + ... + 10n−2) = ...
3 wrz 19:26