Dawid: Oblicz pochodną:
arcsin3x
3 wrz 18:33
Kalumniatoris: Pochodną funkcji złożonej próbowałeś?
arcsin(3x)'= 1√1−x2*(3x)'
coś mi nie chce współpracować.
arcsin(3/x)'= 1/(√1−x2)*(3/x)' = [policz]
3 wrz 18:46
Dawid: | | −3 | |
Sęk w tym, że mam mieć wynik: |
| i nie wiem za Chiny, jak do tego dojść, |
| | x √x2 −9 | |
utykam po drodze
3 wrz 18:51
Bogdan:
| | 1 | | −3 | |
y' = |
| * |
| = ... dokończ |
| | √1 − (3/x)2 | | x2 | |
3 wrz 18:55
Kalumniatoris:
@Bogdan, dzięki, jak mogłem zrobić taki paskudny błąd, na usprawiedliwienie napiszę, że na
kartce go nie popełniłem, ale to chyba marne usprawiedliwienie)
3 wrz 19:01
Bogdan:
zdarza się
3 wrz 19:32
Kalumniatoris: Ale nadal coś mi się nie podoba w rozwiązaniu Dawida. Dla liczb dodatnich wydaje się
prawidłowe, ale w którym miejscu ograniczyliśmy dziedzinę? Chyba, że znowu przegapiłem coś
oczywistego.
3 wrz 19:46