na początek roku
Saizou : to może dwa lub trzy zadanka na początek roku szkolnego?
3 wrz 18:04
Krzychu: Napisz równanie prostej przechodzącej przez A(1,1) i B (2,4)
3 wrz 18:37
Saizou : korzystając ze wzoru
(x2−x1)(y−y1)=(y2−y1)(x−x1)
(2−1)(y−1)=(4−1)(x−1)
y−1=3x−3
y=3x−2
3 wrz 18:44
Saizou : może coś trochę trudniejszego
3 wrz 19:08
ZKS:
Proszę takie na początek.
| | 1 | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| wyznacz równanie prostej y = ax + b (a ≠ 0) która z wykresem |
| | x | |
| | 1 | |
funkcji ma tylko jeden punkt wspólny A (2 ; |
| ). |
| | 2 | |
3 wrz 19:18
Saizou : zapomniałem dodać że poziom pierwszej LO
3 wrz 19:21
3 wrz 19:22
Maslanek: To jest pierwsza LO − funkcja wymierna
3 wrz 19:22
ZKS:
To jest liceum oczywiście można to zrobić sposobem ze studiów czyli pochodną ale jest też
sposób łatwy z liceum na to zadanie.
Maslanek niestety ale Twoja funkcja nie spełnia tych założeń ponieważ napisałem a ≠ 0.
3 wrz 19:26
Saizou : x=2
3 wrz 19:30
Saizou : wrócę za 25 min
3 wrz 19:30
nadia : jak chcecie trudniejsze zadanie to moze takie jak ja napisałam?
3 wrz 19:32
ZKS:
Mam nadzieje że jak wrócisz to rozwiążesz to zadanie.
3 wrz 19:39
Maslanek: f(x)=g(x)
1=ax
2+bx
ax
2+bx−1=0
Δ=b
2+4a; (a<0 i b>−1, bo inaczej byłyby dwa punkty przecięcia)
b
2+4a=0
b
2+4a=0
| | 1 | |
4a+2b−1=0 ⇒ 4a=1−2b (a<0, więc b< |
| ) |
| | 2 | |
b
2−2b+1=0
(b−1)
2=0
b=1
4a=1−2
| | 1 | |
Ostatecznie y=− |
| x+1. Lepiej?  |
| | 4 | |
3 wrz 19:42
ZKS:
Teraz wszystko się zgadza.
3 wrz 19:45
Maslanek: W sumie to nawet, |b|>−1
3 wrz 19:46
Maslanek: Dobra inaczej

|b|<1. Tak lepiej chyba
3 wrz 19:47
Maslanek: | | 1 | |
Kurde, teraz to sam już nie wiem  . Po prostu b≥0. Chociaż wiadomo bedzie, że b≥ |
| |
| | 2 | |
Teraz pasuje...
3 wrz 19:48
ZKS:
Nie musisz dawać założeń chociaż |b| > −1 było dobre.
3 wrz 19:52
Saizou : wróciłem
3 wrz 19:55
Maslanek: xD Jedyne prawdziwe

Aż do momentu ogarnięcia się
3 wrz 19:58
Maslanek: Zarzuć jakąś jeszcze zabawkę
3 wrz 19:59
tn: więc może wykaż że n3−n jest podzielne przez 6
3 wrz 20:12
asdf: n3 − n = n(n2 − 1) = n(n − 1)(n + 1)
3 wrz 20:15
Piotr:
za proste dla
Saizou
3 wrz 20:16
Maslanek: Wykaż, że n5−n jest podzielne przez 30.
3 wrz 20:16
Saizou : n(n2−1)=n(n−1)(n+1)
jest to iloczyn trzech liczb całkowitych, z których jedna dzieli się na pewno przez 3 i jedna
przez 2 zatem iloczyn dzieli się przez 2*3=6 ckd
3 wrz 20:16
Saizou : Maślanek to zadanie już robiłem w wakacje dla szklanki
3 wrz 20:17
Piotr:
(n − 1)n(n+1) tak ladniej

biedny
Saizou nic sobie nie rozwiaze
3 wrz 20:17
ZKS:
Znaleźć wszystkie liczby naturalne n dla których wielomian
W(x) = (x
3 − 5x + 1)
n + (x
3 − 3x − 1)
n
daje przy dzieleniu przez dwumian P(x) = (x−2) resztę
| 1 | |
| * tg(20o) * tg(40o) * tg(80o). |
| √3 | |
3 wrz 20:20
Saizou : że co
3 wrz 20:23
ZKS:
n5 − n = n(n4 − 1) = n(n2 + 1)(n2 − 1) = n(n2 − 4 + 5)(n − 1)(n + 1) =
= (n − 1)n((n + 2)(n − 2) + 5)(n + 1) =
= 5(n − 1)n(n + 1) + (n − 2)(n − 1)n(n + 1)(n + 2)
3 wrz 20:25
ZKS:
Saizou za łatwe dałem zadanie?
3 wrz 20:27
Saizou : wręcz odwrotnie ZKS
3 wrz 20:27
Maslanek: W(2)=(8−10+1)
n+(8−6−1)
n = (−1)
n+1
n
| | 1 | |
R= |
| *tg 20 * tg40 *tg80 = tg20*tg30*tg40*tg80 |
| | ctg30 | |
Skąd mam wiedzieć ile wynosi reszta?

Stawiam, że to będzie 1+1=2, więc n=2k
3 wrz 20:37
ZKS:
No właśnie tu polega trudność bo trzeba tę resztę policzyć.
3 wrz 20:39
Saizou : no nic to nie mój poziom, a teraz to ja się zwijam, na razie
3 wrz 20:41
Maslanek: Tryg. części 2 nie miałem, więc nie mogę się czuć usprawiedliwiony?
3 wrz 20:42
ZKS:
A jaki byś chciał materiał
Saizou? Najgorsze jest jak ktoś mówi nie mój poziom i nawet
tego nie próbuje zrobić byś parę razy spróbował i później byś na coś wpadł.
3 wrz 20:44
Maslanek: tg80=tg(40+40)?
I dalej coś się pobawić
3 wrz 20:45
Maslanek: Tylko powiedz czy jest sens
3 wrz 20:46
ZKS:
Nie wiem nie wiem czy jest sens porobisz to i od razu wzory sobie utrwalisz bo też matura
jeszcze przed Tobą.
3 wrz 20:49
Maslanek: Ciężko utrwalać wzory, których się nie zna
3 wrz 20:50
ZKS:
To nawet lepiej jak tak teraz się z nimi zapoznasz.
3 wrz 20:54
Eta:
R=1
3 wrz 20:57
ZKS:
Eta.
3 wrz 20:58
Kejt: matura..to słowo już przyprawia mnie o wrzody żołądka..
3 wrz 21:02
Eta:
Hej
Kejt zjedz

będzie dobrze, wierzę w Ciebie
3 wrz 21:03
Kejt: cześć
Eto..dziękuję
3 wrz 21:05
Mila: Kejt, skąd ten pesymizm? Jesteś bardzo dobra. Ciesz się, że teraz chodzisz do szkoły.
Ciekawa jestem poziomu uczniów po e−edukacji.
3 wrz 22:21
Maslanek: Przedstaw rozwiązanie tych tangensów, bo nie wyszło
3 wrz 22:23
Godzio:
Ehh, to już rok szkolny się zaczął

? Jeszcze przecież miesiąc
3 wrz 22:33
Maslanek: Studenciak
3 wrz 22:33
Godzio:
3 wrz 22:34
Maslanek: Dobra... Idę spać

Zaczynam dwoma wf−ami, trzeba być przygotowanym na ostrą rozgrywkę w siatkę
3 wrz 22:36
Godzio:
Ja zaczynam 8 godzinnym obozem pracy

Dobranoc
3 wrz 22:37
Eta:
3 wrz 22:46
Eta:
Dla
Maślanek 
Nie piszę stopni ( dla wygody)
| | tgα−tgβ | | tgα+tgβ | |
Korzystam : tg(α−β)= |
| i tg(α+β)= |
| |
| | 1+tgα*tgβ | | 1−tgα*tgβ | |
| | 3−tg2α | |
oraz tg3α= tgα* |
| |
| | 1−3tg2α | |
| | tg2α−tg2β | |
tg(α−β)*tg(α+β)= |
| |
| | (1−tg2α*tg2β | |
| | 3−tg220 | |
tg40*tg80= tg(60−20)*tg(60+20)= ..... = |
| |
| | 1−3tg220 | |
i mamy
| 1 | | 1 | | 3−tg220 | | 1 | |
| *tg20*tg40*tg80= |
| =tg20* |
| = |
| *tg60= 1 |
| √3 | | √3 | | 1−3tg220 | | √3 | |
3 wrz 23:03
Godzio:
Eta najpierw narzeka, że nie będzie miała co robić skoro "krata" jest już gotowa, a teraz
nie chce się jej stopni pisać

Nie dogodzisz
3 wrz 23:04
Eta:
Miałam jeszcze dla "wygody" pisać x i y zamiast α i β
3 wrz 23:06
Eta:
I co na to ?.........
Maślanek
3 wrz 23:17
Godzio:
Maślanek zasnął już
3 wrz 23:17
Eta:
Pewnie tak
3 wrz 23:18
Eta:
Nie wyłączył komputera?
3 wrz 23:19
Godzio:
Nie chciał, żebyśmy go męczyli zadania i napisał, że idzie, a w rzeczywistości czyha
3 wrz 23:21
Maslanek: 
W(2)=(−1)
n+1
n=1
(−1)
n+1
n=1
(−1)
n=0
n∊∅
Szkoda
4 wrz 20:27
ZKS:
| | 2 | |
Źle napisałem powinno być |
| * tg(20o) * tg(40o) * tg(80o) czyli wynik który podała |
| | √3 | |
Eta trzeba jeszcze pomnożyć przez 2 i wyjdzie. Przepraszam za pomyłkę.
4 wrz 20:36
Eta:
Jaka treść, taka odpowiedź
4 wrz 20:37
ZKS:
Niestety tak bywa jak się myśli o czym innym i pisze co innego ale

za rozwiązanie reszty
Eta.
4 wrz 20:40
Maslanek: Nie tłumacz się już tak
4 wrz 20:45
ZKS:
A Ty się lepiej ucz żebyś rozwiązywał takie przykłady.
4 wrz 20:46
Maslanek: Najpierw muszę się dodawać.
| | 3 | | 25 | |
Żeby nie było, że 4+24=30 albo 1+ |
| *4= |
| |
| | 4 | | 9 | |
4 wrz 20:48
Saizou : można jakieś zadanko
4 wrz 21:09
Maslanek: Dział podaj
4 wrz 21:11
Saizou : tylko nie wielomiany i trygonometria
4 wrz 21:12
Saizou : i poziom I LO
4 wrz 21:12
ZKS:
Dany jest układ równań:
{x + y + z = 14
{2x − y + 3z = 24
{−6x +3y + z = 8
Rozwiąż go i sprawdź czy ciąg (x ; y ; z) utworzony z rozwiązań tego układu jest ciągiem
geometrycznym.
4 wrz 21:13
Saizou : x=2
y=4
z=8
i od razu widać że jest to ciąg geometryczny o ilorazie 2
4 wrz 21:23
Saizou : z/w
4 wrz 21:24
Maslanek: To może tak:
rozwiąż układ równań
(x+y)3=z3
(x+z)3=y3
(y+z)3=x3
4 wrz 21:29
Godzio:
To ja podam pierwsze rozwiązanie

x = y = z = 0
4 wrz 21:31
iga: a jak zrobic cos takiego?
Ładunki prochu myśliwskiego waży się na wagach, których średni błąd kwadratowy s pomiaru jest
równy 150 mg. Nominalna masa ładunku jest rzędu 2.3 g. Obliczyć prawdopodobieństwo uszkodzenia
strzelby, jeżeli maksymalna dopuszczalna waga ładunku wynosi 2.5 g. Wyznaczyć e tak, aby masa
99% ładunków mieściła się w przedziale (2.3 − e , 2.3 + e ).
4 wrz 21:34
Maslanek: Więcej nie ma

Ale chodzi o sam fakt rozpisania

W sumie proste. Jeden pomysł i zadanie rozwiązane. Z I etapu OM z tamtego roku.
4 wrz 21:34
Vax: Maslanek, zadanie z I etapu ubiegłorocznej OM wyglądało trochę inaczej
4 wrz 21:36
Maslanek: nie tak?

To może dwa lata
4 wrz 21:37
Vax:
(x+y)
3 = 8z
(x+z)
3 = 8y
(y+z)
3 = 8x
Jakoś tak wyglądało
4 wrz 21:40
Maslanek: Niee... Na pewno nie
4 wrz 21:41
4 wrz 21:42
Saizou : mi wychodzi że
x=0
y=0
z=0
4 wrz 21:42
Maslanek: No może
4 wrz 21:44
Maslanek: To chyba istotnie byłoby za proste ^^
4 wrz 21:44