dziedzina
ncognitus: Czy dziedziną funkcji f(x) =
jest R−{0} czy R? Dlaczego tak a nie inaczej?
x
3 wrz 16:44
Piotr:
jakiej funkcji
3 wrz 16:45
3 wrz 16:46
Piotr:
D=R\{0}
nie wolno dzielic przez 0.
3 wrz 16:47
Aga1.: Dzielenie przez 0 jest niewykonalne, wobec tego x≠0, czyli x∊R−{0}
3 wrz 16:47
ncognitus: | | x2 | |
Ale czy funkcja f(x) = |
| nie jest równa funkcji g(x) = x? |
| | x | |
3 wrz 16:48
Piotr:
nie
3 wrz 16:49
ncognitus: | | (−5)2 | |
No tak, przecież |
| ≠ −5 |
| | 5 | |
Dzięki za pomoc.
3 wrz 16:52
pigor: ... nie , bo funkcji f(x)= x2x dziedzina Df= R\{0} , zaś funkcji g(x)=x Dg= R ≠ Df
.
3 wrz 16:52
ncognitus: Co gdyby x ∊ (0, +∞)?
3 wrz 16:53
Piotr:
wykresy funkcji sie pokrywaja, oprocz argumentu x=0, czyli wartosci 0 dla f(x) istnieje ten
punkt, zaś w g(x) go nie ma.
3 wrz 16:59
pigor: te funkcje byłyby równoważne (ich wykresy przystające, pokrywające się w D=R+)
3 wrz 17:01
3 wrz 17:03