liczba naturalna z reszta 4
szklanka:
najmniejsza liczbe naturalna która przy dzieleniu przez 6 daje resztę 4 jest liczba?
3 wrz 16:23
Amaz:
Jest to liczba 4.
3 wrz 16:27
szklanka: Największą liczbą dwucyfrową , która przy dzieleniu przez 7 daję resztę 3, jest?
3 wrz 16:30
Piotr:
94
3 wrz 16:32
asdf: 100/7 = 14 z czymś
14 * 7 = 98
98 − 4= 94
lub:
100/7 = 14
14 − 1 = 13
13 * 7 = 91
91 + 3 = 94
3 wrz 16:36
szklanka: dzięki
a jak znaleźć szybko wspólny dzielnik liczb
5 ,6 ,10 ,15 ,← prosty przykład ale jakoś ze schematu bym chciał abyście przedstawili
Ja zrobiłem ,że wyszukałem najmniejszej liczby pierwszej każdej z liczby i mi wyszło
1 3 5 5 ←wymnożyłem ale wyszło za dużo
3 wrz 16:41
szklanka: nie wyszukałem lecz podzieliłem przez najmniejszą możliwą liczbę pierwszą
3 wrz 16:42
Aga1.: Znajdujesz NWW(5,6,10,15)=5*2*3=30.
3 wrz 16:43
Aga1.: Nie doczytałam, zrobiłam wspólny mianownik.
A największy wspólny dzielnik to NWD(5,6,10,15)=1
3 wrz 16:45
szklanka: Aga1.: , mogłaś by mi przedstawić jak to robiłaś, wiem że ten przykład jest banalny nawet bez
obliczeń ,ale mi chodzi jak to się robi według tego , chodzi mi tym razem o NWW
https://matematykaszkolna.pl/strona/1350.html
3 wrz 16:52
Aga1.:

Rozkładasz liczby na czynniki pierwsze:
15=3*5
10=2*5
6=3*2
5=5
Po prawej stronie w słupku każda z liczb 2,3,5 występuje co najwyżej raz,więc te liczby mnożysz
3 wrz 17:06
Aga1.: x=2*2*3*3*3
y=2*2*2*3*5
z=2*3*3*5*5*7
NWW(x,y,z)=2*2*2*3*3*3*5*5*7=
3 wrz 17:09
szklanka: zawsze robię od największe do najmniejsze liczby? Mam na myśli kolejność 15 10 6 5
3 wrz 17:22
Aga1.: Niekoniecznie.
3 wrz 17:37