Obliczanie obszarów
IggyPop: Mam pytanie do wszystkich łebskich ludzi. Mam obliczyć obszar ograniczony krzywymi y=x3, y=x.
Wszystko ładnie, pięknie, ale te krzywe nie wyznaczają obszaru, ale tylko nakładają się na
siebie w przedziale od −1 do 1. I co mam teraz zrobić? Liczę na to, że jakiś inteligentny
człowiek pomoże.
3 wrz 16:23
Aga1.: Nie nakładają się.
3 wrz 16:32
rupert: W wyniku przecięcia wyjdą dwa identyczne pola. Do policzenia całka oznaczona.
3 wrz 16:42
IggyPop: A jak ta cąłka oznaczona wygląda? Co jest funkcją ograniczającą z dołu a co z góry?
3 wrz 16:46
pigor: ... to co przedstawiłeś widzę tak :
P=2 ∫
0+∞(x
3−x)dx= 2 lim
a→+∞∫
0a(x
3−x)dx=
= 2 lim
a→+∞(
14x
4−
12x
2)|
0a= = 2 lim
a→+∞ 14a
2(a
2−2)=
=
12lim
a→+∞ a
2(a
2−2)=
+∞ , czego należało się spodziewać . ...
3 wrz 16:49
Aga1.: Próbowałam narysować, ale nie wyszło.
| | 1 | | 1 | |
W przedziale od 0 do 1 wykres y=x3 ( zaznacz punkty (0,0), ( |
| , |
| ) , (1,1) (2,8) ) |
| | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
jest pod prostą y=x. punkty (0,0) ( |
| , |
| ) , (1,1), (2,2) |
| | 2 | | 2 | |
3 wrz 16:53
pigor: .. no nie

sknociłem , a tym samym jestem mało inteligentny , bo przecież x
3=x ⇔
x(x
2−1)=0 ⇔ x=0 ⋁ x= ±1 , dlatego P=2 ∫
01(x
3−x) dx= i dalej dasz radę zapewne .
3 wrz 16:58
Piotr:
boś
pigor wciąż "czarny"
3 wrz 17:01
IggyPop: W odpowiedzi mam, że obszar ograniczony krzywymi y=x3 i y=x ma pole 1/2.
3 wrz 17:01
IggyPop: ok, dzięki za pomoc.
3 wrz 17:04
3 wrz 17:04
3 wrz 17:05
pigor: .. cóż, bo ja bardzo nie lubię być przefarbowanym ...

lisem ; pozdrawiam
3 wrz 17:12
Piotr:
pewnie niedługo będzie to inny kolor, głosowanie trwa

również pozdrawiam.
3 wrz 17:13
3 wrz 17:40