potęgi
Kamil: Suma 2
15+2
15+2
15+2
15 jest równa:
2
60 lub 8
15 lub 2
18 lub 2
17
jak to obliczyć?
3 wrz 15:39
Kamil: jest ciągle dwa do potęgi 15 , bo coś nie weszło...
3 wrz 15:40
Vizer: 215 + 215 + 215 + 215 = 4 * 215 = 22 * 215 = 217
3 wrz 15:43
kamil: Dzięki, a mógłbyś ,mi jeszcze to zrobić?:
55 * 3 + 2 * 55/56 : 52 jest równe:
56 lub 15+2*55 lub 25 lub 57
3 wrz 15:56
fiszer: Jeśli miałeś na myśli
| 55*3+2*55 | | 54(3*5+2*5) | |
| = |
| =15+10=25 |
| | 54 | |
3 wrz 16:14
kamil: tak, tak dokładnie mi wyszło. No i zapomniałem o ostatnim...
Wiedząc, że (√5)x = 125√5 oraz (√2)y = 1026 oblicz 3x−y ..
jak szybko obliczyć te liczby?
3 wrz 16:23
kamil: nie 1026 tylko 1024
3 wrz 16:24
fiszer: (
√5)
x=5
3*5
12
5
12x=5
32
x=3
2
y2=2
10
⇒ y=20
jesli sie nie pomylilem
3 wrz 16:38
fiszer: taa pomylilem sie
tam ma byc
3 wrz 16:40
Piotr:
pomyliles sie
3 wrz 16:42
Piotr:
3 wrz 16:43
kamil: Dziękuję ślicznie
3 wrz 16:49
seba: (x2−2x)2
8 wrz 09:54