Oblicz Pochodna
sunrise80: Policz pochodną z
y= x√3x
3 wrz 15:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
(f*g)' = f'g+fg'
lub
y=x
√3x = x
1*3
1/3*x
1/3 =
√3*x
1+1/3 =
√3*x
4/3
y' =
3 wrz 15:16
sunrise80: bo ja liczylam tak :
(x)' *√3x + x * (√3x)' = √3x + x*(1/2√3x * (3x)') = √3x + 3x/2√3x
3 wrz 15:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyciągnij niewymierność z mianownika
3 wrz 15:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 3x | | √3x | | 3 | |
√3x + |
| = √3x + |
| = |
| √3x |
| | 2√3x | | 2 | | 2 | |
ja tam u góry się walnąłem bo robiłem dla y=x
3√3x zamiast x
√3x
3 wrz 15:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
więc wystarczy zamianić 4/3 na 3/2 i patrzysz ... wychodzi to samo (jak wyliczysz pochodną z
√3x3/2)
3 wrz 15:32
Mila: x
√3x=
√3*x*x
1/2=
√3x
3/2
| | 3 | | 3√3√x | |
(√3x3/2) ' =√3* |
| *x1/2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 wrz 15:41