podstawy
joj: 1/
Napisz wzór dowolnej funkcji liniowej rosnącej której wykres przechodzi przez punkt P o
współrzędnych:
A(5;−2) B(3;3) C(−2;5)
2/
Napisz wzór dowolnej funkcji liniowej malejącej której wykres przechodzi przez punkt P o
współrzędnych:
a(4;1) b(1/2) c(0;0)
Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie zasady i coś poglądowego /niekoniecznie punkty które są
wypisane /
3 wrz 14:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
A: y+2 = x−5 ... czyli y = x−7
B: y−3=x−3 .... czyli y=x
C: y−5 = x+2 .... czyli y = x+7
3 wrz 14:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
2.
malejąca?
A: y−1=−(x−4) ... przekształć
analogicznie pozostałe dwa punkty
3 wrz 14:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli masz punkt P(a,b)
to prosta o równaniu:
(y−b) = (x−a) jest funkcją ROSNĄCĄ przechodzącą przez ten punkt
(y−b) = −(x−a) jest funkcją MALEJĄCĄ przechodzą przez ten punkt
3 wrz 14:37
joj: Dzięki wielkie
3 wrz 14:42