klh
trojkat: zapisz wyrazenie w najprostszej postaci jezeli wiadomo ze x nalezy do <−3;0)
√x2−2x+1−|x+3|−2|x|
4 maj 18:10
Michał Szczotka:
√a2=|a|
√x2−2x+1=√(x−1)2=|x−1|
rozpisz sobie wszystkie wartosci bezwzględne z definicji i sprawdź jakie znaki mają w danym
przedziale
4 maj 18:12
Krzysiek: wyrazenie pod modulem przyjmuje wasrtosci ujemne ze wzgledu na przedzial

to co masz pod
pierwiastkiem to wez z tego zrob wzor skroconego mnozenia a potem tez zamien na modul.
Nastepnie zostaje juz tylko uproscic
4 maj 18:14
Krzysiek: michal dobrze napisalem z tym przedzialem
4 maj 18:14
Michał Szczotka:
|x−1| ujemne
|x+3| dodatnie
|x| ujemne
4 maj 18:16
Krzysiek: a no tak
4 maj 18:17