zadanie
szklanka:
Ile liczb naturalnych należy do przedziału <23;63>
wychodzi mi 40 ,ale w odp. jest 41 ,dlaczego 41?
3 wrz 14:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jak liczysz?
pierwsza liczba to 23
ostatnia to 63
to ile jest liczb naturalnych

63−23 czy też 63−22 ... lub inaczej 63−23 + 1
3 wrz 14:27
szklanka: chyba wiem dlaczego plus jeden, bo jeszcze zero jest ,prawda?
3 wrz 14:30
Piotr:
że co

jakie zero
3 wrz 14:31
Piotr:
ile jest liczb naturalnych z przedziału <1;2> ? jedna czy dwie ?
3 wrz 14:33
szklanka: dwie?
3 wrz 14:35
szklanka: jeśli możecie to wytłumaczcie mi dlaczego odp. to 41 bo nie rozumiem
3 wrz 14:37
Piotr:
pytasz ?
no 1 i 2 jest w tym przedziale, czyli dwie. a jak zrobisz 2−1 to wychodzi, ze jedna wiec
dlatego sie robo +1 jeszcze. i wtedy jest 2−1+1=2 czyli dwie liczby.
<10;15> 15−10+1=16
3 wrz 14:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
a dlaczego są dwie

ponieważ robisz 2−1 + 1
3 wrz 14:37
Piotr:
15−10+1=6 oczywiscie
3 wrz 14:38
szklanka: wybacz ale nie rozumiem chyba bede musiał niestety to zapamietac
3 wrz 14:48
Piotr:
to policz na palcach ile jest licz z przedzialu np <5;9> a potem zrob to odejmowaniem.
3 wrz 14:50
szklanka: jest sześć prawda bo 5 i 9 też się zalicza do przedziału a co z tym odejmowaniem?
3 wrz 14:53
Ajtek:
Jakie 6?
5 jest tych liczb.
3 wrz 14:55
Piotr:
nie umiesz na palcach liczyc

5,6,7,8,9= jak nic jest ich PIĘĆ
a gdy zrobisz 9−5 to wychodzi =4 wiec trzeba zrobic +1.
3 wrz 14:56
Mateusz:
Szklanka zaznacz sobie na osi przykładowy przedział i zobaczysz o co tu chodzi roznica ktorą
sie oblicza(xp−xk) xp−poczatek xk−koniec przedziału to długosc przedziału zobacz na
zaleznosc miedzy długoscią przedziału a jego liczbą elementów a zobaczysz ze trzeba dodac 1
3 wrz 15:10
szklanka: a nawiasy nam coś mówią np. jak jest < albo ( ?
jak jest < to znaczy że liczba należy a jak jest ( to nie należy ,prawda?
3 wrz 15:15
szklanka: ma jakieś to znaczenie przy tego typu zadaniach?
3 wrz 15:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
sam sobie o 15:15 odpowiedziałeś na to pytanie
w przedziale (1,2> jest JEDNA liczba naturalna
w przedziel <1,2> są DWIE liczby naturalne
w przedziale (1,2) nie ma ANI JEDNEJ liczby naturalnej
3 wrz 15:25
asdf: jak masz przedział:
(1,2>
to 1 nie należy do tego przedziału, ale 1.000000000000000001 już należy
3 wrz 16:34