Macierz
Pabloo: rozwiąż układ równań wykorzystując macierze, zacząłem robić metoda Gaussa ale mi nie wychodzi
| ⎧ | −x+2y+z=3 | |
| ⎨ | x+y+2z+3t=0 |
|
| ⎩ | 2x+y+3z+5t=−1 | |
3 wrz 13:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
−1 2 1 0 | 3
1 1 2 3 | 0
2 1 3 5 | −1
W
3 + 2W
1
⇔
W
2 + W
1
−1 2 1 0 | 3
0 3 3 0 | 3
0 5 5 5 | 5
⇔
W
3−W
2
W
1−W
2
−1 2 1 0 | 3
0 1 1 0 | 1
0 0 0 1 | 0
⇔
−1 1 0 0 | 2
0 1 1 0 | 1
0 0 0 1 | 0
czyli
t=0
z=1−h
y=h ; h∊R
x=h−2
3 wrz 13:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
W1 − W2 jest zrobione w ostatnim przejściu
3 wrz 13:56