prosze o pomoc
kasia: ile równa sie x w równaniu 2x+1=2+√3x
3 wrz 13:12
Piotr:
2x−
√3x=1
x(2−
√3)=1
dokoncz
3 wrz 13:15
kasia: trzeba podzielic przez nawias, ale potem cos zle robie gdy usuwam niewymiernosc
3 wrz 13:17
Piotr:
pokaż jak robisz
3 wrz 13:19
pigor: ... lub
x(2−√3)=1 / * (2+
√3) ⇔ x(4−3)= 2+
√3 ⇔
x=2+√3 . ...
3 wrz 13:19
Bogdan:
albo pomnożyć równanie x(2 − √3) = 1 obustronnie przez (2 + √3)
x(2 − √3) = 1 / *(2 + √3)
3 wrz 13:20
Bogdan:
spóźniłem się, pozdrawiam
pigor
3 wrz 13:22
kasia:
2+
√3/(2−
√3)(2+
√3)=x
3 wrz 13:23
Piotr:
to robisz źle, powinno byc tak :
3 wrz 13:25