prosze o pomoc
kasia: Równanie a2x+1=x+1 jest:
A. kwadratowe, gdy a jest parametrem
B. tożsamościowe dla każdej wartości parametru a
C. sprzeczne dla a = 1
D. sprzeczne dla a = −1
3 wrz 12:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
2x+1 = x+1 ⇔ a
2x−x+1−1=0 ⇔ x(a
2−1) = 0
a więc:
gdy 'a' jest parametrem to to równanie NIE MOŻE być kwadratowe, bo 'x' występuje w pierwszej
potędze (a nie w drugiej)
przypomnij sobie co to jest równianie tożsamościowe
kiedy równanie jest sprzeczne (kiedy nie ma rozwiązań) a co będzie jeżeli a=−1 lub a=1
3 wrz 12:59
kasia: czy to bedzie B?
3 wrz 13:09
Piotr:
nie
3 wrz 13:10
kasia: ale w C i D wychodzi x+1 = x+1?
3 wrz 13:14
Aga1.: W C i D wychodzi 0=0 , więc dla a∊{−1,1} równanie jest tożsamościowe.
Wszystkie odpowiedzi są fałszywe.
3 wrz 17:53