prosze o pomoc
kasia: Jeżeli 1 jest pierwiastkiem równania ax2 + bx + c=0, to 1 nie jest pierwiastkiem równania:
A. cx2 + bx + a = 0
B. bx2 + cx + a = 0
C. bx + (a + c) = 0
D. x3 + cx2 + bx + a = 0
3 wrz 12:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
ax
2+bx+c = 0
skoro '1' jest pierwiastkiem to:
| | c | |
ax2+bx+c = a(x−1)(x−y) = ax2−(a+ya)x+ay ; sta masz c=ay ⇒ y = |
| |
| | a | |
czyli
ax
2+bx+c = ax
2−(a+c)x+c
czyli b=−(a+c)
stąd na pewno C nie jest prawidłową odpowiedzią
tak samo jak A
3 wrz 12:57
pigor: ... odpowiedź
D , bo wychodzi ci 1+0= 0 , czyli 1=0
3 wrz 12:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
no tak ... podstawić '1'

że też się nie domyślilem ... a ja zacząłem rozkładać te wielomiany
3 wrz 13:02
pigor: skoro 1 jest pierwiastkiem danego równania to spełnia je , czyli a+b+c=0 ,
także w A,B,C jeśli x=1 to a+b+c=0 . ...
3 wrz 13:02
Angiee: Liczby 1 oraz −(1)(2) są pierwiastkami równania ax(2)+bx+1=0. Wówczas:
A. a=2, b=−1
B. a=−2, b=−1
C. a=−2, b=1
D. a=2, b=1
5 lis 13:01