pilne
monia.: oblicz sumę wszystkich naturalnych liczb dwucyfrowych, których reszta z dzielenia przez 3
wynosi 1.
4 maj 17:44
Michał Szczotka: skoro liczby dają resztę 1 przy dzieleniu przez 3 to możemy wnioskować że jest to ciąg
arytmetyczny o różnicy 3
więc robimy sumę ciągu arytmetycznego o różnicy 3
a1=13
an=97
4 maj 17:49
tim: a1 = 10 ?
4 maj 17:50
Michał Szczotka: no
4 maj 17:52
p:

≠≠≠≠≠
'''''''''''''''''''''''''''''∑
∞ΩΔδδδδδ
4 maj 18:01
Michał Szczotka: tak jak radzi p dokładnie
4 maj 18:03