dawid: zadanko z fizyki, ale może ktoś będzie wiedział
Samochód jadący z prędkością Vo = 36km/h w pewnej chwili zaczal hamowac tak, ze zatrzymal sie
po upływie t=2s. Zakładając że ruch samochodu jest jednostajnie zmienny, wyznacz
przyspieszenie a samochodu oraz drogę s, jaką przebył on od chwili rozpoczęcia hamowania.
3 wrz 12:36
Ajtek:
Dane:
t=2s
Szukane:
a=?
S=?
Wzory:
(2) V=V
0+a*t
Ze wzorku (2) wyznaczmy
a:
I liczymy a.
Policzoną wartość
a podstawiamy do wzorku (1) i liczymy
S.
3 wrz 12:53
Saizou : tylko proszę pi wytłumaczyć takie zjawisko jakim jest przyspieszenie w momencie zwalniania

(raczej na pewno chodzi o opóźnienie)
3 wrz 12:57
Ajtek:
Jeżeli mamy ruch jednostajnie opóźniony, tak jak w tym przypadku, wówczas wartość
przyspieszenia
a przyjmuje wartości ujemne

.
3 wrz 12:59