Policz całkę
sunrise80: Policz całkę :
∫ ln2x dx
mógłby ktoś pomóc ? I w miarę rozpisać krok po kroku ?
3 wrz 12:24
3 wrz 12:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
przez części
∫ln
2x dx =
u' = 1 ... v=ln
2x
| | 1 | |
u = x .... v' = 2lnx* |
| |
| | x | |
| | 2lnx | |
= xln2x − ∫x* |
| dx = xln2x − 2∫lnx dx = |
| | x | |
u' = 1 ... v=lnx
| | 1 | |
=xln2x − 2(xlnx − ∫ x* |
| dx) = xln2x − 2xlnx + ∫dx = xln2x − 2xlnx + x + C |
| | x | |
3 wrz 12:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
fakt ... +2x powinno być
3 wrz 12:28
sunrise80: Dziękuje za pomoc
3 wrz 12:32