Asymptoty
Godzio: Chciałem zapytać czy taka funkcja:
| | x3 + √|x5 − 1| | |
f(x) = |
| |
| | x2 + 1 | |
nie ma żadnych asymptot ?
Co do pionowej wiadomo, co do ukośnej, a = 1, ale b =
∞ więc również brak
Zgadza się?
2 wrz 23:52
Gustlik: Oblicz lim w +∞ i −∞, sprawdzisz, czy wyjdzie pozioma.
2 wrz 23:55
Godzio:
I jeszcze drugi problem, jeśli ktoś by umiał odpowiedzieć czy te szeregi są zbieżne
warunkowo/bezwględnie lub rozbieżne
2 wrz 23:55
Bogdan:
Upewnij się Godzio, czy dobrze ustaliłeś współczynnik b w pierwszym Twoim
zadaniu.
3 wrz 00:01
Godzio:
Przy x →
∞ mamy:
| x3 + √x5 − 1 | | √x5 − 1 − x | |
| − x = |
| → ∞ ? |
| x2 + 1 | | x2 + 1 | |
Coś tu źle robie ?
3 wrz 00:07
Bogdan:
Nie widzę błędu
3 wrz 00:16
b.: 1) kryt. Dirichleta
2) warunek konieczny zb.
3) wygląda na kryt. Leibniza, ale najpierw oblicz część rzeczywistą i urojoną
4) spróbuj sam po zrobieniu 1−3
3 wrz 10:37