Wyznaczenie reszt z dzielenia
Maciek: Witam,
W jaki sposób mogę wyliczyć wszystkie możliwe reszty z dzielenia
an mod b, gdzie a i b znamy? Przykładowo 3n mod 7.
Chodzi mi o sposób inny niż obliczanie "brute forcem", które działało by przy liczach a w
graniach od 1 do 500.
2 wrz 22:50
Artur z miasta Neptuna:
Jezeli a i b sa wzglednie pierwsze to istnieje taka liczba k ze ak mod b = 1 lub −1. Pozostaje
wiec jedynie wyliczenie minimalnej liczby k i w ten sposob mocno upraszczasz obliczenia
reszty.
W twoim przypadku masz 33 mod 7 = 32 * 3 mod7 = 2*3 mod 7 = −1
a co za tym idzie 36 mod7=1
3 wrz 01:08
Artur z miasta Neptuna:
Jezeli zadanie polega na wyliczeniu WSZYSTKICH mozliwych reszt dla nieograniczonego n to
wystarczy sprawdzic jaki jest NWD(a,b) jezeli sa to liczby wzglednie pierwsze to reszty sa w
ciele Zb jezeli NWD(a,b) = c > 1 to przyjmuje reszty postaci k*c takie ze 0≤k*c<b
3 wrz 01:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście źle napisałem ... wzglednie pierwsze to reszty NIE są w ciele Z
b bo nie ma reszty 0
3 wrz 08:49
Maciek: PS: Chodzi mi o WSZYSKIE możlwie reszty z dzielenia.
Możesz mi to opisać dokładniej?
3 wrz 10:12