Poproszę o sprawdzenie
potrzebujący pomocy: Proszę o sprawdzenie:
Skala podobieństwa dwóch wielokątów podobnych wynosi 4.Pole większego jest równe 20.Zatem pole
mniejszego wielokąta wynosi?
P20=42
P=320
2 wrz 22:48
pigor: ... powinieneś odwrotnie:
Pp=4
2 ⇔
20p=4
2 ⇒ 8p=20 ⇔
p=2,5 . ...
2 wrz 22:53
Aga1.: Źle.
Jeśli skalę masz większą od 1 to dzielisz pole większego wielokąta przez pole mniejszego.
Tobie wyszło,że pole mniejszego wielokąta jest większe niż pole większego.
2 wrz 22:54
potrzebujący pomocy: dziękuję, już rozumiem
2 wrz 22:57
Aga1.: P=1,25
2 wrz 23:00
pigor: ...o kurcze , przepraszam za 4
2=8
2 wrz 23:07
Eta:
To dlatego,że masz
"czarny" nick
2 wrz 23:08
Piotr:
a
pigor wciąż czarny
2 wrz 23:08