trójkąt
potrzebujący pomocy: Trójkąt prostokątny T1 o przeciwprostokątnej długości 13 i jednej z przyprostokątnych długości
12 jest podobny do trójkąta T2 o polu równym 7.5
A. jedna z przyprostokątnych trójkąta T2 jest dwa razy dłuższa od drugiej
B. jedna z przyprostokątnych trójkąta T2 ma długość 3
C. obwód T2 jest równy 7,5
D. obwód T2 jest równy 15
2 wrz 22:21
Aga1.: x− druga przyprostokątna
x
2+12
2=13
2
x=5
| | 12*5 | |
Pole trójkąta T1: P1= |
| =30 |
| | 2 | |
P
2=7,5
k=2
Długości boków trójkąta T
2: 2,5; 6 ,6,5.
2 wrz 22:29
Skipper:
do D −
2 wrz 22:34