matma
Justynka: 61=6+(n−1)2n
2
4 maj 17:39
sylwia gdansk: no i co?
4 maj 17:40
sylwia gdansk: kwadratowe n2+n+55
4 maj 17:41
sylwia gdansk: −n2+n+55
4 maj 17:42
sylwia gdansk: sprawdzisz michale?
4 maj 17:42
Krzysiek: co to za 2 pod n
4 maj 17:42
sylwia gdansk: chyba ma byc (n−1)2n/2
4 maj 17:43
sylwia gdansk: ja tak to odczytalam
4 maj 17:44
Krzysiek: 61=6+2n2−2n⇒⇒2n2−2n−55
4 maj 17:44
Krzysiek: ja wlasnie nie wiem czy tak jak ty odczytalas czy tak jakby tej 2 nie bylo

ja podalem kwadratowa jakby tej 2 na dole nie bylo
4 maj 17:44
ania: to miało być przez 2
4 maj 17:46
Krzysiek: czyli bedzie 61=6+n2−n czyli n2−n−55=0
4 maj 17:47
sylwia gdansk: ania czego Ty tu nie wiesz w ktorej klasie jestes?
4 maj 17:47
sylwia gdansk: no to dobrze zrobilam tylko ja przenioslam na lewo
4 maj 17:48
Krzysiek: czyli tak jak sylwia napisala
4 maj 17:48
Krzysiek: o wlasnie wlasnie
4 maj 17:48
sylwia gdansk: ania czego Ty tu nie wiedzialas?
4 maj 17:49
ania: lepiej nie mówię
4 maj 17:49
sylwia gdansk: to jest 2 klasa albo 1 ponadgimnazjalna i nie wiesz takich zeczy boze....
4 maj 17:49
Michał Szczotka: sylwia Logarytmy też 2 klasa i dziedziny nie potrafisz wyznaczyć Boże
4 maj 17:50
hehe: hehe
4 maj 17:51
ania: dzięki Michał
4 maj 17:53
justynka: ale nadal nie wiem jak ma to być
4 maj 18:24
Krzysiek: n2−n−55=0 czyli Δ=1+220=221 policz sobie
√Δ a potem n
1 i n
2(pierwiastki) bo to jest
rownanie KWADRATOWE
4 maj 18:30
4 maj 18:31
Krzysiek: bo jak jest to zmienia diametralnie postac rzeczy
4 maj 18:32
Krzysiek: odpisz
4 maj 18:32
justynka: nio tak
4 maj 18:42
justynka: to wszystko po prawej podzielone przez 2
4 maj 18:43
Krzysiek: aha czyli bedzie tak:
61=3+n2−n
czyli: n2−n−58=0 delta i pierwaistki
4 maj 18:45
justynka: a delte w ≈
4 maj 18:51