zadanie
szklanka:
Rozwiąż równanie 5x3−x2−20x+4=0
Jakiś sposób na szybie rozwiązanie, chcę wskazówkę
bo próbuje grupować z powyższej postaci ale nici z tego
2 wrz 21:50
Maslanek: Jak to nici?
x
2(5x−1)−4(5x−1)=0
(5x−1)(x
2−4)=0
2 wrz 21:51
Piotr:
x2(5x−1)−4(5x−1)=0
(5x−1)(x2−4)=0
(5x−1)(x−2)(x+2)=0
2 wrz 21:54
szklanka: o boże pomyliłeś nie ten przykład soryy , o ten przykład mi chodzi ↓
x3+7x2−21x−27=0
2 wrz 21:59
szklanka: pomyliłem*
2 wrz 21:59
ICSP: x3 + 7x2 − 21x − 27 = 0
x3 + x2 + 6x2 + 6x − 27 − 27 = 0
x2(x+1) + 6x(x+1) − 27(x+1) = 0
(x2 + 6x − 27)(x+1) = 0
(x2 + 9x − 3x − 27)(x+1) = 0
(x+9)(x−3)(x+1) = 0 ⇒ x = − 9 v x = 3 v x = −1
2 wrz 22:07
2 wrz 22:15