zadanie
szklanka: | | x2+3x+2 | |
Liczba rozwiązań równania |
| =0 jest równa? Odpowiedź to jeden,ale zobaczcie czy |
| | x+2 | |
dobrze rozumowuje
Wyznaczam dziedzinę:
x+2=0
x=−2
D=R/{−2}
x
2+3x+2=0
Δ=1
x
1= −2
x
2= −1
Rozwiązanie ma dlatego jedno rozwiązanie ponieważ −2 nie należy do dziedziny czyli jest
wykluczone , dobrze rozumuje?
2 wrz 21:14
ZKS:
Tylko jak wyznaczasz dziedzinę to zawsze pisz x + 2 ≠ 0 tak to wszystko jest w porządku.
2 wrz 21:17
Aga1.: szklanka, wydaje się, że Twój sposób wyznaczania dziedziny jest dopuszczalny.
2 wrz 22:36
ZKS:
Pewnie dopuszczalny ale jeżeli później na przykład wybierze się studia techniczne to na uczelni
jak taki zapis się nie spodoba
prof. zw. dr hab to może powiedzieć że źle jest zapisane
więc lepiej od razu nauczyć się takiego zapisu bo wtedy jest pewność że nikt do niego się nie
przyczepi.
2 wrz 22:42