Równania wielomianowe
messifan94: Rozwiąż poniższe równania wielomianowe:
4x
4 − 5x
2 + 1 = 0
2x
5 + 5x
3 − 12x = 0
2x
7 − x
4 − x = 0
2x
5 − 18x
3 + 2x
2 − 18 = 0
15x
5 − 10x
4 − 6x + 4 = 0
Rozwiąż równania (postaraj się znaleźć rozwiązania w jak najprostszy sposób):
(x − 4)
2(2x − 7) = (x − 4)
3(2x − 7)
x(x − 2)
2(x + 9) = x(x−2)(x + 9)
Jeśli mógłbym prosić to napiszcie dokładnie krok po kroku jak doszliście do wyniku bo
próbowałem kilka razy każdy z tych przykładów zrobić i mi nie wychodziło. Z góry dzięki
2 wrz 20:46
Piotr:
grupowanie nawet mi rzuca sie w oczy

ale
ICSP sie tym zajmie..
2 wrz 20:50
Saizou : a) np.
x
2=t
4t
2−5t+1=0
Δ=25−16=9
√Δ=3
| | 1 | | 1 | |
x= |
| lub x=− |
| lub x=1 lub x=−1
|
| | 4 | | 4 | |
zatem
| | 1 | | 1 | |
4x4−5x2+1=(x− |
| )(x+ |
| )(x−1)(x+1)=0 |
| | 4 | | 4 | |
2 wrz 20:51
Piotr:
t ≥ 0
2 wrz 20:55
Saizou : no i znowu mi to założenie uciekło
2 wrz 20:56
asdf: grupowaniem:
4x
4 − 5x2 + 1 = 0
4x
4 −x2 − 4x2 + 1 = 0
teraz grupuje z wyciągnięciem przed nawias (pamiętając o znakach):
4x4 −x2 − 4x2 + 1 = 0
4x
2(
x2 −
1) −1(
x2 −
1) = 0
To co w nawiasach (muszą być równe) do
jednego nawiasu, to co poza, do
drugiego:
(x
2 − 1)(4x
2 − 1) = 0
Tutaj już wzory skróconego mnożenia:
a2 − b2 = (a + b)(a − b)
Rozbijam:
(x + 1)(x − 1)(2x + 1)(2x − 1) = 0
| | 1 | | 1 | |
(x + 1)(x −1)4(x + |
| )(x − |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Rozwiązaniem równania jest: x ∊ {−1;− |
| ; |
| ;1} |
| | 2 | | 2 | |
Kolejne podobnie, w razie czego pytaj
2 wrz 20:59
ICSP: nie ma nic fajnego
2 wrz 21:46
ICSP: 2x
7 − x
4 − x = 0
x(2x
6 − x
3 − 1) = 0
x(2x
6 − 2x
3 + x
3 − 1) = 0
x(2x
3(x
3−1) + 1(x
3−1)) = 0
x(2x
3+1)(x
3−1) = 0
| | −3√4 | |
x(3√2x + 1)(3√4x2 + 3√2x + 1)(x−1)(x2 + x + 1) = 0 ⇒ x = 0 v x = |
| v x = 1 |
| | 2 | |
2 wrz 21:49
ICSP: możesz również użyc zmiennej pomocniczej : t = x
3 , t ∊R ale to jest nudne
2 wrz 21:50
Piotr:
nie wybrzydzaj
2 wrz 21:51
ICSP: zrobie jeszcze 4 i 5 przykład

Drugi zostawiam wam
2 wrz 21:51
ICSP: 2x5 − 18x3 + 2x2 − 18 = 0
x5 − 9x3 + x2 − 9 = 0
x3(x2−9) + 1(x2−9) = 0
(x−3)(x+3)(x+1)(x2−x+1) = 0 ⇒ x = 3 v x = −3 v x = −1
2 wrz 21:54
Piotr:
zrób 2 ostanie

mi sie nie chce robic
2 wrz 21:55
ICSP: 15x
5 − 10x
4 − 6x + 4 = 0
5x
4(3x−2) −2(3x−2) = 0
| | 2 | | 4√250 | |
(3x−2)(4√5x −4√2)(4√5x+4√2)(√5x2+√2) = 0 ⇒ x = |
| v x = |
| v x = |
| | 3 | | 5 | |
2 wrz 21:58
ICSP: drtugie się robi tak samo jak pierwsze : x przed nawias a później zmienna pomocnicza t = x2 ,
t ≥ 0
2 wrz 21:59
ICSP: (x − 4)
2(2x − 7) = (x − 4)
3(2x − 7)
(x − 4)
2(2x − 7)− (x − 4)
3(2x − 7) = 0
(x − 4)
2(2x − 7)[1 − x +4] = 0
| | 7 | |
(x−4)2(2x−7)(x − 5) = 0 ⇔ x = 4 v = 5 v x = |
| |
| | 2 | |
2 wrz 22:01
ICSP: x(x − 2)2(x + 9) = x(x−2)(x + 9)
x(x − 2)2(x + 9) − x(x−2)(x + 9) = 0
x(x−2)(x+9)[x−2 −1] = 0
x(x−2)(x+9)(x−3) = 0 ⇒ x = 0 v x = 2 v x = −9 v x = 3
2 wrz 22:02
ICSP: i to by było na tyle

Nic ciekawego
2 wrz 22:03
messifan94: dzięki wielkie za pomoc
2 wrz 22:34
fiszer: Saizou x2=14 x=−12 v x=12
2 wrz 23:50
Piotr:
faktycznie
2 wrz 23:53