matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka oznaczona ze zmienną t
Grubcio:
Mam problem z dziwnym zadaniem o obliczaniu całki za pomocą zmiennej t, a mianowicie: Obliczyć za pomocą zmiennej x=t
2
4
dx
∫
1 +
√
x
0
2 wrz 20:28
Krzysiek:
i w czym problem?
√
x
=t x=t
2
dx=2tdt czyli:
dx
1
∫
0
4
=∫
0
2
2tdt =...
1+
√
x
1+t
2 wrz 20:54