z góry dzięki
| x2 + x + 2 | ||
a)∫ | dx | |
| (x + 1)(x2 +1) |
| 1 | ||
b)∫ | dx | |
| x2 + 4x +8 |
| 1 | ||
c)∫ | dx | |
| 3 + 5cosx |
| 1 | x | 2dt | 1−t2 | |||||
∫ | dx= .. [tg | =t, dx= | ; cosx= | ] | ||||
| 3+5cosx | 2 | 1+t2 | 1+t2 |
| 1 | 2dt | 2dt | |||||||||||||
...=∫ | * | =∫ | = | ||||||||||||
| 1+t2 | 3+3t2+5−5t2 |
| 2dt | dt | |||
=∫ | =∫ | = | ||
| 8−2t2 | 4−t2 |
| dt | A | B | ||||
=∫ | = [ ułamki proste: ]=∫ | dt+∫ | dt= | |||
| (2−t)(2+t) | 2−t | 2+t |
| 1 | 1 | |||
=[A= | ; B= | ] | ||
| 4 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2+t | |||||||
= | ∫ | dt+ | ∫ | dt= | ln| | |= | ||||||
| 4 | 2−t | 4 | 2+t | 4 | 2−t |
| 1 |
| ||||||||||||
= | ln| | |+C | |||||||||||
| 4 |
|