Belka
Łukasz:

K=4kNm
q=2kN/m
a=1m
P=2kN/m
i teraz tak czy ktoś mi napiszę czy robię dobrze 3 rownania równowagi
+→∑Fix=0; Rax=0
+↑∑Fiy=0; Ray−q*2a+P*4a
moment skierowany w lewo + Mia=0 ; −q*2a*a+K+O*4a*2a
2 wrz 18:48
rupert: a co to jest to przy K?
2 wrz 18:52
Łukasz: to jest moment K
2 wrz 18:54
Łukasz: ale chyba w sile P nie powinno byc kN/m tylko kN ?
2 wrz 19:02
rupert: acha, taki wielki
2 wrz 19:03
rupert: a te O to rozumiem ze to siła P
2 wrz 19:04
Łukasz: tak to P, zle wpisalem
2 wrz 19:05
Łukasz: i wlasnie mam przy tym dylemat bo nie wiem czy tak moze byc czy nie
2 wrz 19:06
rupert: już pisze
2 wrz 19:08
rupert: ∑Fix= −Rax
∑Fiy= Ray − q*2a+ P
∑Mia= −q*2a*a − K + P*4a + Mu ( moment utwierdzenia)
2 wrz 19:14
rupert: właściwie ten moment K nie wiem w którą jest strone − ciężko mi określić na tym rysunku
2 wrz 19:15
Łukasz: założyłem sobie ze jak idzie wszystko w lewo to jest + a on idzie w lewo
2 wrz 19:18
Łukasz: bo sobie zakladam jak ten moment utwierdzenia tez idzie i tez sobie zalozylem ze w lewo
2 wrz 19:19
Łukasz:
2 wrz 19:21
Łukasz: i wracając do siły P ze zawsze sila powinna byc w kN a nie w kN/m ?
2 wrz 19:22
rupert: acha czyli K jest na +, siły podajesz w N lub kN
2 wrz 19:26
rupert: N*m − niutonometr stosujesz w momentach
2 wrz 19:27
rupert: a jeśli chodzi o zasadę czy + czy minus − w momencie to zgodnie ze wskazówkami zegara jest − a
przeciwnie do wskazówek +
2 wrz 19:30
2 wrz 19:34
Łukasz: ok, dzieki za pomoc
2 wrz 19:45