matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole obszaru
kim:
3
Mam obliczyc pole obszaru ograniczonego liniami y=−
i y=x−4
x
Czy ten zapis jest dobry?
3
∫
1
3
−
−∫
1
3
x−4
x
2 wrz 18:29
Mila:
3
3
∫(−
−(x−4))dx=∫(−
)dx−∫(x−4))dx nie pisałam granic
x
x
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate%28%28-3%2Fx%29-%28x-4%29%29%2C{1%2C3}
2 wrz 18:42