ekstremum
kwachu: czy dobrze wyznaczyłem ekstremum?
f(x,y)=3x
2 + 6xy − y
3 +5
f'x= 6x+6y
f'y=6x−3y
2
obliczyłem pkt krytyczny i wyszedł mi, że x=2 a y=−2 i chyba tutaj mam błąd.
f''xx=6
f''xy=6
f''yx=6
f''yy=−6y=12
Macierz A= |6 6 |
|6 12|
d
1=6>0
d
2=72−36>0
macierz okreslona dodatnio wiec minimum w pkt (2, −2) tak mi wyzlo, ale podobno jest inny wynik
i że ja mam źle obliczone ale nie wiem dokładnie gdzie.
2 wrz 18:09
kwachu: up
2 wrz 18:57
Trivial: A co z punktem (x,y) = (0,0)?
2 wrz 18:59
ICSP: 6x + 6y = 0
6x − 3y2 = 0
6x + 6y = 0
−6x + 3y2 = 0
y2 + 2y = 0
y(y+2) = 0
y = 0 v y = −2
mamy więc : x = 0 y = 0 lub x = 2v y = −2
2 wrz 19:00
ICSP: a tak w ogóle to
Trivial będziesz mi musiał podać algorytm rozwiązania tego zadania

Nie wiem co dalej robić xD
2 wrz 19:00
Trivial: Zaraz zapiszę.
2 wrz 19:03
kwachu: dzięki, opuściłem 0

jeżeli chodzi o określoność macierzy to jest ok?
2 wrz 19:09
Trivial:
Macierzą Hessego funkcji f(x
1, x
2, ..., x
n) nazywamy macierz drugiej różniczki funkcji f:
Jeżeli f ∈ C
2(Ω), gdzie Ω − obszar w R
n oraz P
0∈Ω, takie że
∇f(P
0) = 0, to jeżeli macierz Hessego jest:
1. Dodatnio określona, to funkcja f ma w P
0 minimum lokalne.
2. Ujemnie określona, to funkcja f ma w P
0 maksimum lokalne.
3. Nieokreślona, to funkcja f nie ma w P
0 ekstremum.
4. Półokreślona, to nie możemy rozstrzygnąć istnienia ekstremum w P
0.
2 wrz 19:13
ICSP: acha ...
2 wrz 19:21
kwachu: dzięki, więc domyślam się że mam dobrze. teorii którą tutaj wypisałeś nie do końca rozumiem,
ale jeszcze raz dzięki

"1. Dodatnio określona, to funkcja f ma w P0 minimum lokalne"
2 wrz 19:23
2 wrz 19:28
Trivial:
Czyli mając np. macierz:
6 x y
x 0 z
y z (x+y)
i punkt: P = (1,2,3) badamy określoność macierzy:
[6 1 2]
H = [1 0 3]
[2 3 3]
A
1 = det[6] = 6 > 0
A
3 = detH = ...
Parzyste A są mniejsze od zera → macierz nieokreślona → nie ma ekstremum.
Jeżeli mielibyśmy przypadek:
A
1 > 0
A
2 > 0
A
3 > 0
To macierz byłaby dodatnio określona → minimum
Przypadek:
A
1 < 0
A
2 > 0
A
3 < 0
macierz ujemnie określona → maksimum.
Jeżeli np.
A
1 = 0
A
2 > 0
A
3 > 0
to mamy macierz półokreśloną → nic nie wiemy.
2 wrz 19:39
kwachu: znam to kryterium, mi chodziło że nie rozumiałem tego twojego wzoru i jego opisu.
2 wrz 19:44
Trivial: Tak, tak, ale
ICSP prosił o algorytm, to podałem.
2 wrz 19:45
kwachu: aha, myślałem że dla mnie aż tak się rozpisałeś
2 wrz 19:54
2 wrz 19:58
kwachu: ∫∫(2x + 2y)dxdy D:{a=(0,0) b=(1,0) c=(1,1)}
więc równania prostych:
y=0
y=x
x=1
0∫1dx 0∫1 (2x + 2y)dy = 0∫1 dx [2xy + y2]10 = 0∫1 (2x + 1)dx= [x2 + x]10 = 1+1=2
Wydaje mi się, że wynik powinien wyjść 1/2. Gdzie robię błąd?
2 wrz 23:41