Iza: Rozwiąż równanie.
log27x=log72x
2 wrz 18:05
2 wrz 18:30
Skipper: ...itd −
2 wrz 18:30
pigor: ...
x∊R+ , wtedy
log27x=log72x ⇔ log
27+log
2x = log
72+log
7x ⇔
| | 1 | | log2x | |
⇔ log27+log2x= |
| + |
| ⇔ |
| | log27 | | log27 | |
⇔ log
227+log
27 log
2x= 1+log
2x ⇔ log
2x(log
27−1)= −(log
227−1) ⇔
⇔ log
2x(log
27−1)=−(log
27−1)(log
27+1) ⇔ log
2x=log
27
−1−1 ⇔
⇔ x=2
log27−1*2
−1 ⇔ x=
17*
12 ⇔
x=114 . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
"robiłem" to online i wydaje mi się , że można to próbować zrobić lepiej
2 wrz 18:37
lovv: rozwiąż równanie 2x+2−2x−1=14
4 paź 16:50