styczna do wykresu
Bunch: Potrzebuję pomocy z takim zadaniem:
Znaleźć styczną do wykresu f(x) = √x, która tworzy kąt π4 z dodatnią częścią osi OX.
2 wrz 17:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
f'(x
0) = tgα ; gdzie α jest to 'kąt nachylenia stycznej do krzywej w punkcie x
0'
poszperaj jaki jest wzór na wyznaczanie stycznej w punkcie x
0
2 wrz 17:07
Mila: f(x)=
√x
styczna s: y=ax+b , gdzie a −współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji f(x) w
punkcie x
0
a=f '(x
0)=tgα
gdzie α to kąt nachylenia do osi OX.
α=45
0 , tg45
0=1
s: y=x+b
| | 1 | | 1 | |
f '(x0)=1 ⇔ |
| =1⇔x0= |
| |
| | 2√x0 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
f( |
| )= |
| punkt wspólny stycznej i f(x)=√x |
| | 4 | | 2 | |
2 wrz 19:06
Mila: Sprawdzę później, teraz muszę przerwać pracę na forum.
2 wrz 19:07
2 wrz 20:07