współrzędne
Zuzia: zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów (x,y), których współrzędne spełniają równanie
| ułamek w licznik x*y w mianowniku y2−x2 * ((ułamek w liczniku x2 +y2 w mianowniku 2xy)+
1)|=2
2 wrz 16:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | xy | | x2+y2 | |
| |
| * |
| +1| = 2 |
| | y2−x2 | | 2xy | |
coś takiego
2 wrz 16:37
2 wrz 16:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeszcze lepiej:
2 wrz 16:41
2 wrz 16:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
co akurat daje nam bardzo prostą postać, ponieważ:
| x2+y2 | | x2+y2 | | 2xy | | x2+2xy+y2 | |
| + 1 = |
| + |
| = |
| = |
| 2xy | | 2xy | | 2xy | | 2xy | |
ale nadal coś tutaj 'nie teges' z tymi ułamkami
2 wrz 16:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
wiem
to miało być:
| | xy | | x2+y2 | |
| |
| * ( |
| +1 ) | = 2 |
| | y2−x2 | | 2xy | |
i wtedy drogi autorze korzystasz z tego co napisałem o 16:44 i otrzymujesz:
| | xy | | (x+y)2 | | x+y | |
| |
| * |
| | = 2 ⇔ | |
| |=2 |
| | (y−x)(x+y) | | 2xy | | y−x | |
pamiętaj jednak o założeniach:
x≠y ⋀ x≠−y ⋀ x≠0 ⋀ y≠0
2 wrz 16:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
2 w mianowniku 'zgubiłem'
2 wrz 16:49