Znajdź parametr m
Mati00721: Dla jakiej wartości parametru m rozwiązaniem równania |x−1|=m+2 jest para liczb o przeciwnych
znakach?
2 wrz 16:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
|x−1|=m+2 ⇔ |x−1|−2 = m
najłatwiej to zadanie rozwiązać ... graficznie
narysuj sobie funkcję f(x) = |x−1| −2
i już widzisz dla jakich 'm' (np. m=1 to linia prosta równoległa do osi OX) będziesz otrzymywał
żądane rozwiązania.
2 wrz 16:27
Bogdan:
Podaj Arturze przykład liczby, która wstawiona w miejsce parametru m spełni
warunki zadania.
2 wrz 16:57
Artur_z_miasta_Neptuna: hmm
m=8 chociażby
tak naprawdę to m∊(−1; +∞) −−− rysuję wykres w pamięci więc proszę się nie śmiać z ewentualnego
błędu z początkowym przedziałem
2 wrz 16:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
dla m=−1
rozwiązaniami jest x=0 ⋀ x=2 ... więc dla m>−1 będzie już ujemna i dodatnia
2 wrz 17:00
Piotr:
o ile dobrze kombinuje to nie ma takiej liczby, prawda
Bogdan ?
2 wrz 17:00
Bogdan:
Dla m = 8
|x − 1| = 8 + 2 ⇒ |x − 1| = 10
x − 1 = −10 ⇒ x = −9
lub
x − 1 = 10 ⇒ x = 11
Liczby −9 i 11 nie są przeciwne
2 wrz 17:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
Piotr ... a liczby x=−1 i x=3 (dla m=0) nie są przeciwnych znaków
2 wrz 17:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
Bogdan: "o przeciwnych znakach"
tutaj nie mają być przeciwne ... mają mieć inne znaki, czyli
x1*x2 <0
2 wrz 17:03
Bogdan:
Co to są liczby przeciwne?
2 wrz 17:03
Bogdan:
Nie śmieję się Arturze. W zadaniu chodzi o parę liczb o przeciwnych znakach, a nie
o liczby przeciwne. Chciałem uszczegółowić Twoją wypowiedź.
2 wrz 17:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
Bogdan ... ale co chcesz uszczegółowić

W zadaniu należy podać dla jakiego parametru 'm'
rozwiązania będą miały przeciwne znaki ... i tyle.
rozwiązania nigdy nie będą przeciwne bo |x−1|−2 nie jest funkcją parzystą.
2 wrz 17:09
Bogdan:
Masz rację Arturze, niefortunnie się wyraziłem i niestarannie odczytałem polecenie
w tym zadaniu.
Proponuję rozwiązać to zadanie algebraicznie, bez rysunku.
2 wrz 17:15
Eta:
|x−1|= m+2 ma dwa różne rozwiązania to m> −2
x−1= m+2 v x−1= −m−2
x= m+3 v x= −m −1
Z treści zadania obydwa rozwiązania mają być różnych znaków
to iloczyn ( m+3)(−m−1) <0 i m>−2
(m+3)(m+1) >0 i m> −2
odp: m€ (−1,∞)
2 wrz 17:54
Mila:

Metoda graficzna:
Dla m+2>1 prosta y=m+2 przetnie wykres w dwóch punktach, których odcięte mają przeciwne znaki.
m+2>1⇔m>−1
Metoda algebraiczna:
x−1=m+2 lub x−1=−m−2 i m+2≥0
x=m+3 lub x=−m−1 i m≥−2
(m+3)(−m−1)<0 i m≥−2
m>−1
2 wrz 18:10