W zadaniu jest wskazówka: logarytmy po obu stronach równania muszą być równe
Iza: Rozwiąż równanie.
Xlog5x = 25x
2 wrz 15:30
Eta:
x>0
logarytmujemy obustronnie log
5
log
5x*log
5x= log
525x
(log
5x)
2= 2+log
5x
(log
5x)
2−log
5x−2=0 Δ=9
| | 1+3 | | 1−3 | |
log5x= |
| =2 v log5x= |
| = −1 |
| | 2 | | 2 | |
dokończ .......
2 wrz 15:45
Maslanek: Logarytmujemy obustronnie log
5, bo x>0
A więc log
5x*log
5x=log
5(25x)
log
52x=log
5x+2
t=log
5x
t
2−t−2=0
(t−2)(t+1)=0
t=2 lub t=−1
log
5x=2 lub log
5x=−1
2 wrz 15:45
Maslanek: Kurde... W tej samej minucie
2 wrz 15:46
pigor: .... no to , z definicji logarytmu szukam
x>0 , więc
z własności logarytmów i logarytmując obustronnie mamy :
xlog5x= 25x ⇔ log
5 x
log5x= log
55
2x ⇔ log
5x log
5x= 2+log
5x ⇔
⇔ log
52x−log
5x−2=0 ⇔ log
52x−2log
5x+log
5x−2=0 ⇔
⇔ log
5x (log
5x−2)+1(log
5x−2)=0 ⇔ (log
5x−2) (log
5x+1)=0 ⇔
⇒ log
5x=2 ∨ log
5x=−1 ⇔ x=5
2 ∨ x=5
−1 ⇔
x∊{25,15} . ...
2 wrz 15:46
ICSP: oczwyście x > 0 z definicji logarytmu. Dokładam z dwóch stron log
5
log
5 x
log5 x = log
5(25x)
log
5 x * log
5 x = log
5 25 + log
5 x
biorę t = log
5 x
t
2 = 2 + t
t
2 − t − 2 = 0 ⇒ t
2 − 2t + t − 2 = 0 ⇒ (t−2)(t+1) = 0
2 = log
5 x ⇒ x = 25
2 wrz 15:46
Eta:
2 wrz 15:46
ICSP: wysypało

Tylko
pigor czarny
2 wrz 15:46
Eta:
Pewnie za długo przebywał na
2 wrz 15:48
pigor: ... dobre, czas 2 x 45 i 5 x 46 no i ja "czarna owca" ; to mi się nawet podoba − jak w
pewnej reklamie ...
2 wrz 15:52
Iza: Dlaczego? log5 xlog5x=log5x*log5x
2 wrz 17:57
ICSP: log
a b
c = c log
a b
podstawowy wzorek z logarytmów
2 wrz 17:58
Iza: fakt, dzięki
2 wrz 17:59
Eta:
2 wrz 17:59