matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Policz pochodną cząstkową
sunrise80:
Pomoże mi ktoś obliczyć pochodną cząstkową I rzędu ? Tak w miarę krok po kroku a) z=2x{y}+x
2
y b) z= {3xy}
2 wrz 14:21
sunrise80:
a) z=2x
√
y
+x2y b) z=
√
3xy
2 wrz 14:21
Maslanek:
dz
a)
=2
√
y
+2xy
dx
dz
x
=
+x
2
dy
√
y
b) z=
√
3
*
√
x
*
√
y
dz
√
3y
=
dx
√
x
dz
√
3x
=
.
dy
√
y
2 wrz 14:24