Wstęp do algebry
Tomek.Noah: Niech a1,a2,...,an,c ∊ ℤ. Podać warunki konieczne i wystarczające na to by równanie
a1x1+a2x2+...+anxn=c
miało rozwiązanie w liczbach całkowitych x1,x2....xn
Czy moje rozumowanie jest poprawne? :
Powyższe równanie ma rozwiązanie w liczbach całkowitych wtedy i tylko wtedy gdy:
NWD(a1,a2...an)=d , d∊ℤ i d|c
Tyle wystarczy?
2 wrz 13:42
b.: nie. to co piszesz jest zawsze spełnione, być może z d=1. zalozenie d>1 nie pomoze, bo
wystarczy pomnozyc rownanie obustronnie przez d
zastanow sie moze, kiedy rownanie
ax+by = c
NIE ma rozwiazan
2 wrz 14:12
Tomek.Noah: no jeśli NWD(a,b) nie dzieli c wtedy równanie ax+by=c nie ma rozwiazan w zbiorze liczb
całkowitych
3 wrz 00:38
b.: zgadza się, czyli to jest warunek konieczny
czy jest on wystarczający?
3 wrz 22:02
Tomek.Noah: z definicji którą posiadam to tak
5 wrz 14:57