2 wrz 13:23
Sara: błaaaagaaaam
2 wrz 13:31
Sara: czy moze mi ktos pomoc?
2 wrz 13:38
Sara: w ogole nie rozumie jak to sie robi
2 wrz 13:38
Bogdan:
za moment
2 wrz 13:39
Sara: ok
2 wrz 13:40
Bogdan:
| | x | |
f(x) = |
| , Df: x∊R \ {1} |
| | 1 − x | |
Wyznaczamy asymptotę ukośną: y = ax + b
| | 1 | | 1 | | x | |
a = limx→±∞( |
| * f(x) ) = limx→±∞ ( |
| * |
| ) = |
| | x | | x | | 1 − x | |
Współczynnik b wyznacza się z zależności: b = lim
x→±∞ [ f(x) − ax) ]
| | x | | x | |
b = limx→±∞ [ |
| − 0 ] = limx→±∞ |
| = |
| | 1 − x | | 1 − x | |
Jeśli jednak a równa się zero, to mamy do czynienia z asymptotą poziomą: y = b
i można od razu obliczyć b wyznaczając granicę lim
x→±∞ f(x)
2 wrz 13:50
Sara: a skąd to 0

co podstawiłeś pod x

jak do tego dojść nie rozumie tego!
2 wrz 13:53
Sara: halllloooo

?
2 wrz 13:58
Bogdan:
Wyznaczałaś już kiedyś proste granice funkcji?
Jeśli funkcja jest wymierna, x →±∞, wyrażenie w liczniku jest liczbą, a wyrażenie w mianowniku
dąży do +∞ lub −∞, to granicą jest zero.
Można to stwierdzenie uogólnić, ale to może przy innej okazji.
2 wrz 14:02
Sara:
chodzi o ten wzór?
[
A±∞]
to przeciez
x1−x nie pasuje bo x nie jest liczba ?
2 wrz 14:06
Bogdan:
W tym przypadku wstawiając coraz większe wartości w miejsce x otrzymujemy:
| | 1 | | 1 | |
x = 101: |
| = |
| |
| | 1 − 101 | | −100 | |
| | 1 | | 1 | |
x = 1000001: |
| = |
| |
| | 1 − 1000001 | | −1000000 | |
itd
Wartości ułamków są coraz mniejsze i coraz bliższe zeru, stąd w nieskończoności
granicą jest zero
2 wrz 14:07
Bogdan:
| | 1 | |
Mówimy o granicy wyrażenia: |
| * f(x), a nie o granicy funkcji f(x) |
| | x | |
2 wrz 14:08
Bogdan:
| 1 | | 1 | | x | | 1 | |
| * f(x) = |
| * |
| = |
| |
| x | | x | | 1 − x | | 1 − x | |
2 wrz 14:10
Sara: dzieki
2 wrz 14:20
Bogdan:
2 wrz 14:23