matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt
potrzebujący pomocy:
Trójkąt ABC jest trójkątem równoramiennym o podstawie AB.Odcinki równe oznaczono literą x.Miary kątów wewnętrznych trójkąta ABC są równe?
2 wrz 12:37
Saizou :
β+γ=α
1
180−α=180−2β→α=2β→
α=β
2
180=β+2β+2β 180=5β β=36 α=72
2 wrz 12:48