Obliczyć metodą całkowania przez części
Dawid: ∫sin
2 xdx
∫x
2 sinxdx
∫
lnxxdx
2 wrz 12:15
Artur z miasta Neptuna:
∫sin2x dx
u' = sinx v = sinx
u = −cosx v' = cox
i później znowu przez części
drugą całkę o wiele lepiej zrobić przed podstawienie niż przez części bo jest tu podstać
∫f'(x)*f(x) dx
trzecia:
u' = sinx v=x2
u = −cosx v' = 2x
i później znowu przez części i pozostaje prosta całka do wyliczenia
czwarta −−− tak samo jak druga ... lepiej przez podstawienie niż przez części bo jest tu postac
∫f'(x)*f(x) dx
2 wrz 12:20
Bogdan:
Jeśli polecenie nakazuje całkowanie przez części, to drugą całkę można rozwiązać następująco:
| | arctgx | | arctgx | |
∫ |
| dx = (arctgx)2 − ∫ |
| dx |
| | 1 + x2 | | 1 + x2 | |
| | arctgx | | arctgx | | 1 | |
2∫ |
| dx = (arctgx)2 + C1 ⇒ ∫ |
| dx = |
| (arctgx)2 + C |
| | 1 + x2 | | 1 + x2 | | 2 | |
2 wrz 12:57