matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ASYMPTOTY PIONOWE
Adriano:
Oblicz Asymptoty pionowe y=(x−1)
2
/x
2
Proszę o pomoc
2 wrz 11:36
Aga1.:
D=R−{0}
(x−1)
2
1
limx→0
−
=
=
∞
x
2
0
+
(x−1)
2
limx→0
−
=
∞
x
2
Prosta o równaniu x=0 jest asymptotą pionowa obustronną wykresu.
2 wrz 11:41